Makelaars in kunstgevoel


retour home

retour projecten
retour project Antwer
pen

   

Proloog van Goghproject

 

Mieke 'van Zundert'

Van Goghproject In Antwoord

   
........

Waar moet je beginnen als je wilt vertellen over een project rond Van Gogh? Bij hemzelf? Bij zijn geboorte? Of mag je even afwachten hoe de mensheid op hem reageert, mag je op een afstandje bekijken hoe het publiek hem langzaam maar zeker steeds meer gaat zien als een groot schilder, als een voorbeeld, als een profeet, en uiteindelijk als een object waar Hollands prestige en commercie uit te slaan valt?
Voor het project In Antwoord begon stond ik op die tweesprong. Toen ik mij een jaar voor het Van Goghjaar begon, voorbereidde op een inzending voor de tentoonstelling 'Van Gogh, volgens Zundert'. Ivo, mijn medemakelaar in kunstgevoel, was op dat moment nog niet in beeld. We kenden elkaar niet, wisten niets van elkaars bestaan. Dus, op dat moment stond ik er nog alleen voor.
Op die tweesprong twijfelde ik tussen bewondering voor Vincents werk
(al in mijn vroegste jeugd probeerde ik de bloesemschilderijen te imiteren)
en de irritatie om het circus rond Vincent. Vooral het feit dat het publiek, in haar kortzichtigheid, nauwelijks verder kijkt dan de Zonnebloemen waarmee Vincent haast synoniem is verklaard.
Ik ging aan het werk en koos aanvankelijk voor mijn eigen interpretaties van Vincents bloementhema's.
Als portretschilder waren bloemen voor mij een nieuwe uitdaging.
Mijn keus viel in eerste instantie op de Irissen en de Bloesems. Op dat moment koos ik bewust niet voor de zonnebloemen.
Maar in Zundert, de geboorteplaats van Van Gogh, ging bij het voorbereiden van het Van Goghjaar, het voorstellingsvermogen van etalagemakers en feestvoorbereiders niet verder dan; zonnebloemen in alle soorten en maten. Uiteindelijk besloot ik mij toch ook te wijden aan een ironische serie rond dit thema:
Ik voorzag een naaktmodel van een zonnebloem en was düs met Van Gogh bezig.
De serie 'Man met Zonnebloem' was geboren, Uiteindelijk zou de serie uit acht werken gaan bestaan. Daarnaast ontwikkelde ik een manier om schilderijen als ruimtelijk object neer te zetten. Bij het 'kistproject' Man met Zonnebloem' ligt een man in een (doods)kist. Slaapt hij? Of is hij dood?
Het is maar hoe men tegen de kunst van Vincent van Gogh aankijkt. Is die passé? Of nog springlevend?

 

  Meer over de man met zonnebloem?
 

Ivo en ik gingen ook ieder onze eigen weg binnen het project.

ik ging onder meer naar Brussel, Dordrecht, Antwerpen een Auvers sur Oise om inspiratie op te doen.

 
 

Vincent zoeken in Brussel

 

     
  Vincent in Auvers sur Oise
     
  Het project is in het Van goghjaar 2015 nog eens getoond in het pand naast het Van Goghhuis in Zundert en staat nu in opslag.

 


Links:
Ivo Winubst