butsam contact fotoarchief eerdere festivals programma festival vincents droom kosten cost festival ballotage criteria referaat.html
 

sam

deutsch.html

espanol resumen

english.html

francais

model sessions

dank aan de sponsors en vrijwillgers

 
 

Sam Drukker en Jim Harris

Masterclasses voor
Tekenaars- en schilders

Sam Drukker 21 mei 2015 10.30 uur tot 16.00 uur ( vol/wachtlijst)

Jim Harris 22 mei 2015 12.00 tot 18.00 uur (nieuw toegevoegd)

Het is mogelijk om twee masterclasses te volgen

(it is possible to take two masterclasses if you want)

 

Masterclass Jim Harris
"Anything can be a subject ! The goal being to found the remarkable in the everyday"

 
Jim Harris is evenals Sam Drukker, docent aan de Wackers Akademie. Harris is van oorsprong Brits. Ook hij is een schilder in de plein air traditie. Zijn uitgangspunten zijn anders dan die van Sam Drukker. Wij vonden vooral zijn stijl die het midden houdt tussen tekenen en schilderen erg geschikt voor dit festival.
 
De volgende tekst is te vinden op: de site van het Stedelijk Museum van Kampen toen hij daar een expositie had:

De Britse kunstenaar Jim Harris (Londen 1968), werkt al sinds jaar en dag in Amsterdam.
Hier geeft hij les aan de  Wackers Academie, de kunstacademie voor figuratieve kunst. Harris werkt al zo’n twintig jaar vooral met olieverf en inkt.  Hij blijft deze middelen gebruiken omdat ze hem iedere keer weer iets nieuws leren. Door het continue gebruik van deze materialen wordt hij bovendien steeds bekwamer in zijn kunstenaarschap.

Als één van de weinige hedendaagse kunstschilders werkt Jim Harris voornamelijk ‘en plein air’, in de open lucht dus. De term dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw toen kunstenaars massaal in de buitenlucht gingen schilderen in plaats van in hun atelier. Negentig procent van de tijd werkt Harris dan ook op straat. Alleen als het weer te slecht is sluit hij zich op in zijn atelier want het werk moet wel doorgaan.
Sinds een jaar of drie is Jim Harris op groot formaat gaan werken. Harris liep toen tegen het probleem aan hoe hij in vredesnaam die immense doeken de straat op kreeg en ze vervolgens ook nog te beschilderen. Uiteindelijk kwam hij op het idee zijn schilderijen op te bouwen uit kleinere panelen. Hij begint met het schilderen van iets dat zijn aandacht trekt waarna hij gaat uitzoomen. Links en rechts – en soms ook boven en onder - komen er vervolgens panelen bij. Zo groeit zijn werk gestaag en ontstaat als het ware een soort tegeltableau. Zo schilderde hij bijvoorbeeld zijn keuken op 35 panelen. Hij begon met de mayonaise die op het aanrecht stond, op een volgend paneel schilderde hij de kraan links daarvan, daarna het aanrechtblad rechts etcetera totdat na 35 panelen de keuken ‘compleet’ was. Titel van het werk: Mayonaise.
Het mooie van deze manier van werken is dat ieder paneel vanuit een ander perspectief wordt geschilderd, waardoor de kijker een déjá vu gevoel krijgt richting kubisme. In latere werken laat Harris de delen meer op elkaar aansluiten waardoor je in eerste instantie niet eens het idee hebt dat je staat te kijken naar iets wat je eigenlijk niet in één keer kunt zien.
De vaak monumentale werken van Jim Harris geven de kijker het idee dat hij of zij  midden in het tafereel staat. Harris zelf noemt het een soort van uitgerekte blik. Hij brengt verschillende perspectieven bij elkaar, hetgeen Harris kende van oude Chinese rolschilderingen.
Observeren is voor Harris de basis van het schilderen. Zolang hij maar intensief kan kijken weet hij overal inspiratie uit te halen. Hoe langer je kijkt hoe meer je tenslotte ziet.  Wind, verkeer en meekijkende  passanten weerhouden deze ‘en plein air’ schilder er niet van om met een uiterst scherp oog te blijven observeren. 
Het enige waarmee deze kunstenaar zich in zijn werk bezighoudt, is de vraag: ‘hoe kan ik de fysieke wereld om mij heen schilderen?’ Wie zijn werk ziet, kan niet anders dan beamen dat hij daar bijzonder goed in slaagt.

 

English text about Jim Harris:

Jim Harris studied at Bristol poly in England with a short interlude in Montpelier.
He lives and works in Amsterdam and in 1991  had his first solo exhibition in the Stedelijk Museum in Zwolle in 95 and then first Gallery solo in 97 , he  exhibits with Gallery Martin Mertens Berlin , Karlsruhe
and gallery Roger Katwijk Amsterdam. His work is collected by many international collections , such as Eagon Maatschapij , Akzo Nobel and the Dutch Royal family.
The Crux of Harris's work and his lesson thereby is painting and drawing and painting from observation " En plein air " . Anything can be a subject ! The goal being to found the remarkable in the everyday .

 

Deelname aan de masterclass van Jim Harris is alleen voor deelnemers van het Festival Vincents Droom en kost 20 euro bovenop de deelnameprijs.

Meer informatie over Jim Harris op zijn website

Jim Harris is ook te vinden op facebook:

 

Werktitel masterclass Sam Drukker : Lijn bestaat niet

 

Sam Drukker, kunstenaar van het jaar 2011, gedreven docent aan de Wackersakademie, heeft toegezegd een Masterclass te willen geven aan deelnemers van het Festival Vincents Droom

Sam Drukker staat zelf bekend als 'schilder'.
Wil hij dan alleen maar schilders in zijn masterclass?
"Nee juist niet, ik wil juist schilders EN tekenaars, want het thema zal zijn: “Lijn bestaat niet” of “Tekenen als schilder”
Het wordt weer een dag vol paradoxen en verwarring. We gaan er hard tegenaan en aan het einde van de dag is niets meer wat het was……"

 

Sam Drukker, gedreven docent, geeft masterclass op het festival Vincentsdroom
Foto Wackersacademie; foto bewerking ScheTsenTTT

Recent werk Sam Drukker

 
copyright sam drukker, olie op paneel copyright sam drukker- titel lena
Voeten, olieverf op hout, 50 x 50 cm, 2014 . foto's werk Edo Kuipers
Lena, olieverf op hout ,30 x 30 cm, 2014

 

 

Deelnamekosten

Deelname aan de masterclass van Sam Drukker is alleen voor deelnemers van het Festival Vincents Droom en kost 20 euro bovenop de deelnameprijs.

NB. Inschrijven mogelijk, maar er is een wachtlijst.
   

Meer informatie over Sam Drukker op zijn website, klik hier

Sam Drukker is ook aanwezig op Facebook: Klik hier

 
 
               
butsam contact fotoarchief eerdere festivals programma festival vincents droom kosten cost festival ballotage criteria referaat.html
 

sam

deutsch.html

espanol resumen

english.html

francais

model sessions

dank aan de sponsors en vrijwillgers