Rebecca Nelemans

Referaat

 

22 mei 2015 10.30 uur

Het Brabant van Van Gogh

 
               
butsam contact fotoarchief eerdere festivals programma festival vincents droom kosten cost festival ballotage criteria referaat.html
 

sam

deutsch.html

espanol resumen

english.html

francais

model sessions

dank aan de sponsors en vrijwillgers

 
 

“Weet je waar ik vaak aan denk? Aan wat ik je indertijd al zei, dat ik, ongeacht de vraag of ik succes zal hebben, toch geloof dat hetgeen waar ik aan heb gewerkt, voortgezet zal worden. Niet meteen, maar wij zijn niet de enigen die geloven in dingen die echt zijn.”


Door de bescheiden toon van deze brief aan zijn broer Theo zou je haast vergeten dat die geschreven is door één van de meest gevierde kunstenaars aller tijden: Vincent van Gogh.
Er zijn weinig mensen die nog nooit gehoord hebben van de man en zijn schilderijen van zonnebloemen en irissen. En iedereen kent wel zijn Nachtcafé of het beroemde werk Sterrennacht. Een werk dat Don McLean inspireerde tot diens lied Vincent en onlangs nog Daan Roosegaarde inspireerde tot een romantisch fietspad tussen Nuenen en Eindhoven. Maar er is meer. Toch is er over zijn zijn Brabantse jaren nog veel te ontdekken.
Kunsthistoricus Rebecca Nelemans neemt u mee op een tocht door het Brabant van Van Gogh en laat zien hoe deze oude meester nog steeds een inspiratie is voor kunstenaars van nu.

 

Rebecca Nelemans

Rebecca Nelemans (Zundert, 1967) studeerde Kunstgeschiedenis aan de Rijks Universiteit Utrecht. Zij werkte daarna onder meer als directeur van Artotheek 18 in Bergen op Zoom en Roosendaal, voor Museum De Beyerd in Breda en de beleidsafdeling Cultuur van die gemeente en organiseerde tentoonstellingen en festivals. Voor diverse Van Goghinstellingen in Brabant bedacht zij het inhoudelijk concept. Samen met Ron Dirven realiseerde zij het boek Verloren Vondsten (2003) en De Zaaier (2010), publicaties over Vincent van Goghs sporen in Breda en Etten. Zij adviseert het samenwerkingsverband ‘Van Gogh Brabant’ en schreef de publieksvriendelijke Brabantse biografie Van Gogh & Brabant (2012), waarvan momenteel aan een herdruk en vertaling wordt gewerkt.
Als freelance kunsthistoricus is zij sinds september 2011 gespreksleider voor de maandelijkse kunstgesprekken bij Museum De Pont in Tilburg en schrijft zij sinds een jaar de kwartaalberichten voor dat museum. Ze werd gevraagd een keuze uit de collectie van Het Noordbrabants Museum te maken: Voorbij het zichtbare (2014) en programmeerde voor hetzelfde museum twee Brabantse Nieuwe met Hannie van den Brand en Anne Geene (2014-2015). Ze schrijft over hedendaagse kunst en vormgeving en verzorgt diverse cursussen en lezingen met de nadruk op moderne kunst.

Kosten

Deelname aan het referaat is alleen voor deelnemers van het Festival Vincents Droom en kost 10 euro bovenop de deelname prijs.

 
 
               
butsam contact fotoarchief eerdere festivals programma festival vincents droom kosten cost festival ballotage criteria referaat.html
 

sam

deutsch.html

espanol resumen

english.html

francais

model sessions

dank aan de sponsors en vrijwillgers